TELEVİZYON VE BİLGİSAYARIN ÇOCUKLARIMIZ ÜZERİNDEKİ 20 ZARARI

TELEVİZYON VE BİLGİSAYARIN ÇOCUKLARIMIZ ÜZERİNDEKİ 20 ZARARI

Çocuklarımızın gündelik hayatlarında kullandığı teknolojik aletlerin en başında şüphesiz ki televizyon ve bilgisayar gelmektedir.Peki Bu aletlerin çocuklarımıza zararları nelerdir? Bunları yeteri kadar biliyor muyuz acaba?

Bilgisayarların yetişkinler kadar, çocuklar üzerinde de etkileyici, kendine bağlayıcı bir etkisi olduğu şüphesizdir. Zaman zaman çocuklarımızın bilgisayar karşısında büyülenmiş gibi saatlerce durduklarını fark ederiz.Açlık nedir bilmeden saatlerce kalabilirler,selseniz duymazlar. Bu gücün etkisini tam olarak bilemediğimiz için, bu sürede çocuğu gözlemek,denetlemek ve kontrollü olmak gerekmektedir.

Bilgisayardaki yazılım programı çocuğunuzun yaşına uygun değilse, çocukları hayal kırıklığına uğratabilir ve bilgisayarın başarısızlıkla özdeşleşmesine yol açabilir.Yaşına uygun olmayan yazılım programlarını kullanan çocuklarda; şiddet kullanma, kaba bir dil kullanma, izlediği hızlı ve animasyonlardan dolayı aşırı hareketlilik,gördüklerinin benzeri yapma ya da alma gibi etkiler görülebilir.

Günümüz koşullarında hayatının herhangi bir döneminde hiç kimse yok gibidir internet be TV ile vakit geçirmeyen. Bilgisayar ve internet çocukların karakteri ve kişilik gelişiminde etkileri nelerdir? Anne ve babaların çocuklarını bilgisayar ve TV başına kontrolsüzce bıraktıklarında neler olabileceği hakkındaki fikirleri nelerdir? Bu konuda ki fikirlerimi paylaşmak istedim.

1- Konuşmaya başlama yaşını geriletir. İletişim gücünü zayıflatır, beslenme bozuklukları oluşabilir aynı zamanda beslenme alışkanlığını TV izlerken ya da oyun oynarken devam etmek isteyebilir.

2- Donuk bakışlı olur. Algılama düzeyi düşer,ifade ve becerilerinde yetersizlik söz konusudur.

3- Tepkileri giderek azalır, seslendiğinizde sizi duymaz, ifade ve becerileri zayıflar.

4- Kendini oyalayabilmek için iletişim aracına bağımlı olur.Bağımsız oyun oynama becerilerinde azalma gözlemlenir.

5- Hayal kurma yeteneğini ve yaratıcılığını kaybeder.Korku ve kaygı duyguları artar ve bu duygularla baş edebilmeyi öğrenmekte zorluk yaşar.

6- Oyun kurma ve oyun oynama becerisi azalır,sokak oyunları dediğimiz oyunlardan habersiz olarak büyür ya da bu oyunlar anlamsız gelir.

7- Kinestetik olarak daha ağır,hareketsiz bir çocuk olarak büyür ve bedensel hareketlilik ,yorgunluk gerektirecek oyunlara dahil olmak istemez.

8- Uyku saatleri düzensiz olur, Uzun süreli bilgisayar kullanmak çocuklarda fiziksel problemlere yol açabilir. Bu problemlerin başında; göz rahatsızlıkları, radyasyonun olumsuz etkileri, duruşta ve iskelet yapısında bozukluklar gelmektedir.

9- Tüketicilik artar,reklamlarını izlediği her ürünü talep eder ve aldırana kadar sizi ağlayarak bunaltır, yaşı itibari ile görmemesi gereken cinsel içerikli reklamları ya da duymaması gereken kelimeleri sizin kontrolünüz olmadan öğrenmiş olur ve kaygı yaşar.

10- Özel zevkleri,ilgilendiği bir hobisi olmadan büyür,ya da oynadığı oyunlardaki ,izlediği filimlerdeki olanakları kendide benimseme yoluna gidebilir.

11- Şiddetten etkilenir,ve hayatında uygular.

12- Kaybettikçe,bir üst oyuna geçemedikçe hırslanır,öfkelenir, saldırgan olur,kazanamıyorum diye ağlamaya başlar,ve karşısındakini suçlamayı öğrenir(bilgisayarı),kendini beceremiyorum beceriksizim olarak görmeye başlar.

13- Yaşından daha küçük bir çocuk gibi konuşmaya ve davranmaya başlar.

14- Okuma oranı azalır,okuma hızı yavaşlar.

15- Yazı yazabilme kabiliyeti geriler,özensizleşir,bilgisayarda yazmak daha hızlı ve pratik gelir .

16- Psikolojik ve sosyal becerileri azalır.

17- Gördüğü,izlediği her şeyi gerçek olarak algılar ve hayatında uygular.

18- Ailesi yada arkadaşları ile vakit geçirmek yerine teknolojik cihazlarla vakit geçirmeyi tercih eder,genel sohbet konusu olarak dönemin favori olan bilgisayar oyunları,ya da cep telefonları konuşulur.

19- Çocuklar davranışları model alma yoluyla öğrenir,siz çocuğunuzla birlikte vakit geçirirken cep telefonunuzda oyun oynarsanız,ya da çocuğunuz yemek yesin,sessiz olsun diye kendi cep telefonlarınıza çocuğunuz için oyun yüklerseniz bunu çocuklarınız için olumlu hale getirisiniz,dışarıda vakit geçirirken,ya da çocuğunuzun susması gerektiğini düşündüğünüz anlarda eline verip bu durum ortadan kalktığında aaaa çok oynadın yeter dediğinizde çocuğunuz buna itiraz eder,normal şartlarda hayır olarak değerlendirdiğiniz davranışları içinde bulunduğunuz şartlara göre tutum değiştirmeniz çocuğunuzun gözünde oyun yoluyla ona vermiş olduğunuz güven duygusunun sarsılmasına yol açar.

20-Özelikle okul hayatında,arkası arkasına söylenen iki ya da üç cümleli yönergeleri ,söylenilen hızda anlama-uygulama pratiği azalır.

16 comments

  • bende oyun oynayan bi çocuğum ama diğer çocuklara göre spor anlamında ilerideyim yanlış bilgi.

  • Her doğan çocuğun eline sussunlar diye tablet telefon verirlerse çocuğu sadece susmazlar, hayata da küstürürler. Sonra onlar için ayırması çok zor oluyor.

  • Bunlar her çocuk için geçerlidir diye bir kural yazılmamış sitede arkadaşim😆😊☺👍👍👍

    • Bu arada yandaki resimler hiç bize benzemiyor 😁😁😁😁😆😆😆😅😅😅😅😉😂😂😊😊😀😀👑👑👑🐱🐱🐓🐃🐏⭐⭐🌟🌟💟💟💟

  • çare bir ebeveyn uygulaması kullanmak, bu konuda yerli bir uygulama olan ailemonline’ı tavsiye edebilirim..

  • Azı karar, çoğu zarar… Küçük yaşta spora yazdırmak eniyisi… Özellikle erkek çocuklarını futbola yazdırmak bütün enerjisini atmasını sağlar ve sosyalleşmesine yardımcı olur. Kız çocuklarını da resim kurslarına yazdırmak faydalıdır bence…

Bir yanıt yazın