Rastgele Nesneler

Rastgele Nesneler

Her hafta, öğretmenlerin sınıflarına felsefe taşıyabilmesi için hazırlanan Philotopia Felsefe Bülteninin bu haftaki sayısını Öğrenme Yoldaşı blogunda paylaşmak istedik.

Öğretmenler Çocuklarla Felsefeyi sınıflarında uygulamak istediklerinde akıllarında iki önemli soru oluyor; nereden başlayacakları ve müfredat içinde bir bütün dersi nasıl buna ayıracakları. Oysa felsefi düşünme becerilerini kazandırmak için küçük küçük serpiştirebileceğimiz etkinlikler, benim tabirimle “düşünce oyunları” var.

Bir bütün dersi Çocuklarla Felsefeye ayıramayacak olan öğretmenler için, dersin başında çocuklarla düşünme kaslarını çalıştıran kolay ve hızlı etkinlikler yapma önerileri vermeyi bu sebeple önemsiyorum. Çocuklarla felsefe oturumlarına başlarken ısınmak için de kullanılabilen bu oyunlar, çocukların düşünme ve sebep vermeye zorlanmadan başlamasına olanak verdiği gibi herkesin konuşmak için daha hevesli olmasına da yer açıyor.

Bu oyunlardan biri de, hızlı bir bağlantı kurma oyunu olan “Rastgele Nesneler”. Etraftan rastgele seçtiğiniz nesneleri paylaşarak başlıyoruz. İsterseniz sınıfta herkesin görebileceği bir yere doğrudan nesneleri koyarak (sınıftan, çantanızdan; öğrencilerden nesneler getirmelerini isteyerek), isterseniz çektiğiniz bir fotoğrafı tahtada paylaşarak oynayabilirsiniz. Hızlıca oyuna başlayabilmek için aşağıdaki fotoğrafı kullanabilirsiniz.

Çocuklar, birbiriyle bağlantılı olduğunu düşündüğünü iki nesneyi ve nedenini söyleyecekler. Bu sadece onlar açısından geçerli bir sebep de olabilir; örneğin: “Bence kestane ve stres çarkı bağlantılı çünkü ikisiyle de kardeşimle oyun oynarız.” Herkes için geçerli olabilir; örneğin: “Bence maske ve gözlük bağlantılı çünkü ikisi de yüze takılıyor.”

Bir adım ileri götürmek veya farklı bir etkinlik yapmak isterseniz, tersini oynayabilirsiniz ama bu sefer bir de karşı çıkma fırsatıyla.

“Aralarında hiçbir şekilde bağlantı olmayan iki nesne bulabilecek olan var mı?” sorusunu yöneltiyoruz ama diğer katılımcılar, verilen cevaba karşı çıkmaya ve iyi bir neden sunmaya çalışıyor. Şöyle:

“Parfüm ve fırça arasında hiçbir bağlantı yok”.

“Bence aralarında bağlantı var. Çünkü ikisinin de plastik parçaları var, birinin kapağı birinin sapı plastikten yapılmış.”

Hem çocuklarla hem öğretmen eğitimlerinde gördüm ki bu etkinlik yaratıcı ve eleştirel düşünmeye katılım sağlamak için oldukça etkili oluyor.

İyi felsefe saatleri!

 

Tuğçe Büyükuğurlu

www.philotopia.com

Bir yanıt yazın