Öğretmenlerin “Gelişim Gerginliğine” İhtiyacı Var!

Öğretmenlerin “Gelişim Gerginliğine” İhtiyacı Var!

Picture

“Gelişim Gerginliği” kavramını ilk duyduğum zaman kendi kendime “gelişimin gerginliği mi olurmuş canım!J” dedim. Çünkü gelişmek, insana gerginlikten çok huzur ve mutluluk veren bir eylemdir bana göre. İnsan geliştikçe güçlenir, kendine olan güven ve inancı artarak iç huzura kavuşur. Gelişim gerginliği kavramıyla tam olarak ne ifade etmek istenildiğini araştırmaya başladığımda Doğan Cüceloğlu’nun  “İçimizdeki Biz” kitabına ulaştım. Doğan Cüceloğlu kitabında “gelişim gerginliğini” şu şekilde tanımlamış:

 “Şimdiki nokta ile gelecekte varmak istediği nokta arasındaki mesafe, bu kişinin gelişmesi için psikolojik bir gerginlik yaratır. Buna “gelişim gerginliği” adını verebiliriz.”

Doğan Cüceloğlu’nun “Gelişim gerginliğine” yüklediği anlamdan gördüğümüz üzere kavram benim tahminimin aksine daha olumlu bir süreci ifade ediyormuş. Ki Doğan Cüceloğlu da kavramın tanımını yaptıktan hemen sonra:

“Gelişim gerginliği güçsüzlük, mutsuzluk yaratmaz aksine kişiye umut ve coşku getirir, kişiyi öğrenmeye, gelişmeye iter.” demiş

Gelişim gerginliği kavramıyla anlatılmak istenilenin; kişinin kendi içerisinde onu gelişmeye iten duygu, düşünce ve eylem sistemi oluşturması, olduğunu fark etmek beni daha da heyecanlandırdı ve kavrama olan önyargımı değiştirdi. Çünkü bu gerginlik insanı gelişmeye götüren bir güdü işlevi görüyor veya bir şeylerin eksik ya da yanlış olduğu farkındalığına ulaşmasını sağlıyordu Doğan Cüceloğlu’na göre…

Tabi zihnim eğitim açısından çalışınca hemen aklıma gelen soru şu oldu:

Ø Acaba öğretmenlerimizin %  kaçı, sürekli gelişim ve değişim odaklı 21.yy döneminde mesleki anlamda bir gelişim gerginliği içerisinde?

Bu sorunun cevabını, öğretmenlerin genel olarak konuştukları konularda, eğitim sisteminden istek veya beklentilerinde aramaya başladım. Fakat ne yazık ki sonuç benim açımdan ve eğitim sistemimiz açısından yeteri kadar üzücüydü.

Çünkü öğretmenler uzun zamandır eğitim adına “Öğretmen Atamaları” ve “ Öğretmen Maaşlarından” başka konuları gündeme taşımamışlar. Taşısalar da bu konuların yanında cılız bir ses olarak kalmış…

Öğretmenlerin gelişim gerginliğine düştüklerini gösteren hizmet içi eğitim istekleri veya bu hizmet içi eğitimlerin kalite ve nitelikleriyle ilgili beklentileri, bu cılız seslere en büyük örnek mesela…

Peki, Öğretmenlerin Gelişim Gerginliğine Düşmesi İçin Neye İhtiyaç Var!?

Gelişmek bir ihtiyaçtan doğar. Fakat daha öncesinde kişinin gelişmeye olan bu ihtiyacının farkındalığına ulaşması gerekir. Ancak bu farkındalıkla gelişim gerginliği içine giren kişi gelişme yolunda eyleme geçebilir.

Okullarda öğretmenlere bu farkındalığı sağlayacak, tüm okulda sürekli gelişim iklimini oluşturabilecek bir yapıya ve bu sorumluluğu üstlenecek profesyonellere ihtiyaç var şüphesiz.

Öğretmenlere Mesleki Gelişim Gerginliği Kazandıracak Bir Profesyonel Olarak “MESLEKİ GELİŞİM UZMANI”

Okullarda öğretmenlere mesleki gelişim farkındalığı yaratacak ve bu farkındalıkla onları yaptıkları işi iyileştirmek ve geliştirmek için bir gelişim sürecine sokacak, öğrenme yoldaşlığı yapacak profesyoneller olarak Mesleki Gelişim Uzmanları yetişmeye başladı bile…

YÖM (Yenilikçi Öğrenme ve Öğretme Merkezi)  ’ün üstlendiği bu profesyonelleri yetiştirme sorumluluğu tam da 21.yy okullarında ihtiyacımız olan “Gelişim Gerginliği” ihtiyacını karşılayacak nitelikte…

Gelişime ve değişime olan ihtiyaç, farkındalığını öğretmenler başta olmak üzere tüm okul iklimine kazandıracak olan Mesleki Gelişim Uzmanı’yla birlikte daha çok eğitim-öğretimin gelişimi, iyileştirilmesi üzerine konuşup eyleme geçeceğimiz günler bizleri bekliyor.


Yazar

Akademik Koordinatör & Eğitmen

Bir yanıt yazın