İyi Bir “Öğrenme Yoldaşı” Nasıl Olurum?

İyi Bir “Öğrenme Yoldaşı” Nasıl Olurum?

Bazen bir fotoğraf görürsünüz ve o karenin içinde siz de olmak istersiniz.  İşte ben “Mesleki Gelişim Uzmanlığı Sertifika Programı” (MGUSP) ile böyle tanıştım. İki meslektaşımın, eğitim sırasında çekilen fotoğraflarını gördüm. Eğitimin detayları hakkında konuştuktan sonra, ben de orada olmak istedim ve yaklaşık 1 sene sonra o fotoğraf karelerinin içindeydim.

Mesleki Gelişim Uzmanlığı eğitiminin ilk modülünü,  15 meslektaşım ile 3 gün  boyunca, Kayhan Karlı Hoca’nın bitmesini istemeyeceğiniz bir enerji ile bilgilerini, tecrübelerini aktarmasıyla tamamladık. Şimdiye kadar öğrendiğimiz bilgiler ve bundan sonra öğreneceklerimiz, sadece meslek hayatımızda değil, hayatımızdaki tüm ilişkilerin kalitesini de artıracaktır.

Mesleki Gelişim Uzmanlığı’nın ilk durağı Öğrenme Yoldaşlığı. Meslektaşların birlikte çıkacakları öğrenme yolculuğunda, yol arkadaşlığı yapmalarını Öğrenme Yoldaşı” olarak tanımlayabiliyoruz. İşte tam bu noktada rekabet, yargı, kaygı gibi daha pek çok negatif durumu bertaraf edip, bu yolculuk nasıl birlikte keyif alınan bir sürece dönüştürülür bu soru aklımıza geliyor. Öğrenme yoldaşlığını anlamaya giden yol ise “meslektaş koçluğu”ndan geçiyor. Bunun için de önce kendine koçluk yapma becerilerini kazanmak gerekiyor.

Ben de her süreçte olduğu gibi, önce kişi kendinden başlamalı değişmeye, gelişmeye diyerek bu yolculuğa başlıyorum ve soruyorum kendime:  İyi bir “Öğrenme Yoldaşı” nasıl olurum?

  •  Öncelikle kendimle yüzleşip, kendime koçluk yapabilmeliyim.

Kendimi tanımalı, geliştirebilmeliyim. Hayat yolculuğumda nereye gitmek istiyorum, vizyonumu ve misyonumu belirlemeliyim. Zaman tünelinde geleceğe doğru yolculuk yaparak, geleceğim konusunda kendimle uzun uzun sohbet etmeliyim. Yönetilebilir, Ölçülebilir ve Motive edici hedeflerim olmalı.

“’Kendini bilmek’ kim olduğunu ve kim olmak istediğini, başkalarının kim olduğunuzla ilgili düşüncelerinden ve kim olmanızı istediğinden ayırmak demektir.”

( On Becoming a Leader, Warren Bennis)

  •  İletişim ve dinleme becerilerimi geliştirmeliyim.

Koçluk, temelinde iletişim becerilerini barındıran bir süreç… Düşüncelerimi karşımdakilere iletirken nasıl kurguladığım iletişimin devamı için çok önemli! “Sen” dilinin çatışma dili, “ben” dilinin ise iletişim dili olduğunu unutmamalıyım. Doğru iletişim için karşımdakini anlamalı, anlamak için ise dinleme becerilerimi geliştirmeliyim. Karşımdaki kabul ederek, zıt kutuplar bile olsak, onun duygularını anlamaya çalışarak ve saygı duyarak dinlemeliyim. Bu çok kolay olmayabilir. Pek çok iletişim engeli ile karşılaşabilirim. Bunlara karşılık verecek yanıtlarım olduğunu bilerek, pozitif  iletişim ortamı oluşturabilirim.

“Dikkatinizi kendi yanıtınız yerine , o kişinin söylediğini anlama üzerinde toplayın.”

John C. Maxwell

  • Soru sorma ve geri bildirim verme becerilerimi geliştirmeliyim.

Doğru yerlere ışık tutan, konuşmaya ve düşünmeye teşvik eden, güçlü sorularım olmalı…

Sürekli değişim ve gelişim için ilerlemeye yardımcı olan, motive eden olumlu geri bildirimler almalı ve vermeliyim. Kişiye değil davranışına odaklanmalı, yapıcı olan tanımlayıcı geri bildirimlerde bulunmalıyım. Geri bildirim aldığımda ise zihnimi açmalı ve ilerlemeliyim.

“Hakikatı konuşmak için iki kişiye ihtiyaç vardır. Biri konuşan, diğeri de dinleyen. Henry David Thoreau

Hayat, yolunda hep yeni  öğrenmelerin ve yeni keşiflerin olduğu bir yolculuk. Bu yolculuktaki öğrenmelerimiz, birlikte yürüyeceğimiz öğrenme yoldaşları ile daha da zenginleşecektir. Şimdi bizim için, eğitim süresince detaylarına indiğimiz tüm süreçleri yaşama aktarma ve deneyimleme zamanıdır. Hepimize keyifli yolculuklar…


Yazan: Gonca Göde / YÖM Okulları Görsel Sanatlar Öğretmeni 

1 comments

Bir yanıt yazın