Heybetli Ağustosböcekleri, D.C.’de her 17 yılda bir gerçekleşen bir doğa olayında yeraltından çıkarken ilkbaharın sonuna doğru gelmiş görünüyoruz. Güneş ışığının daha da uzadığı yılın bu zamanında öğrenciler genellikle dersi dışarıda yapmak için haykırırlar. Pandemiden önce, sınıflarımızı dört duvarın ötesine taşımaya evet deme sayımız sınırlıyken, şimdi ise dış mekânın en güvenli olduğu ve temiz havada ders yapmak karşı çıkılmaz bir durumdur. Dersi dışarıda yapmanın getirebileceği dikkat dağıtıcı unsurları yönetebilirsek, farklı bir alanda olmak canlandırıcı bir ortam ve tempo değişikliğidir. Birçoğu birden çok seviyeye ve içerik alanına hitap edebilen açık hava sınıf etkinlikleri için bazı fikirleri burada bulabilirsiniz.
- Doğa Yazısı Öğrencileri, oturup çevrelerindeki doğayı dinlemeye ve onu özümsemeye teşvik edin. Duyusal ayrıntılara (koku, görme, tat, dokunma, işitme) özel olarak odaklanarak, fark ettikleri şeyleri yazmalarını isteyin. Paylaşmak isteğe bağlıdır, ancak genellikle sonunda sınıfı bir araya getirmenin eğlenceli bir yoludur.
- Tebeşirle Matematik Öğrenciler, sınıfta kâğıt üzerinde matematik problemleri yapmak yerine, bunları kaldırıma tebeşirle yazabilirler. Hatta, matematik problemlerini çok yaygın olan seksek gibi, oynanması uygun olan yerlerde açık hava oyunlarına dahil edebilirler.
- Günlük Yazma Bazen herhangi bir şey hakkında yazmak veya çizmek isteriz. Öğrencilere kullanmaları için boş bir kâğıt parçası ve bununla bir şeyler yapmaları için zaman ve alan verin. Yine, yapılanları paylaşmak sürecin sonunda dersi özetlemek anlamında iyi bir yol olabilir.
- Bir Nesne Seç Öğrencilerden etrafa bakmalarını, herhangi bir cansız nesneyi seçmelerini ve kendi hikayelerinde bir karaktere dönüştürmelerini isteyin. İster ağaç ister çöp kutusu seçsinler, öğrencilerin seçtiklerini paylaşmaları herkes için eğlenceli olacaktır.
- Ölçün! Öğrenciler herhangi bir ölçü birimini öğreniyorlarsa, alıştırmayı dışarıda yapabilir ve cetvel ile ölçebilecek hemen hemen her şeyi ölçebilir, yanıtlarını bir tutanak kağıdına veya benzerine kaydedebilirler.
- Buluttan Şekiller Bu eski ama güzel etkinlikte çocuklar bulutlarda şekiller ararlar ve bunları sanat çalışmalarından tartışmaya kadar her şey için ilham kaynağı olarak kullanırlar.
- Taş Boyama/Heykel Bu aktivite, resim malzemelerinin dışarıya taşınmasını zorunlu kılmaktadır. Yanımızda taş getirebiliriz ya da taşlık bir bölgedeysek, onları dışarıda bulabilir ve biraz sanatsal sihir yaratabiliriz! Çevrimiçi bir galeri için fotoğraf çekmek de bir seçenek olabilir.
- Açık Hava Tiyatrosu Muhteşem bir açık hava, oyunculuk için harika bir alandır! Öğrenciler tarihi yeniden canlandırabilir, kelimeleri taklit edebilir veya arka fonda doğanın olduğu kısa sahneler canlandırabilirler.
- Casusluk! Klasik araba oyununun bu versiyonu, ders içeriğiyle uyumlu olarak tematik olabilir veya serbest akışta ilerleyebilir. Okulun duvarlarının ötesinde görecek daha çok şey var, kesinlikle casusluk yapacak daha çok şey var!
- 20 Soru Ders içeriğini veya temaları belirlenen konular olarak kullanarak, öğrenciler “cevabı” bireysel olarak veya takımlar halinde geliştirirken, diğerleri ise 20 soruya kadar sırayla tahmin yürütür. (Bir öğrenci herhangi bir konu ya da kişiyi aklında tutar. Diğer öğrenciler 20 soruya kadar evet ya da şeklinde cevap verilebilecek sorular sorma hakkına sahiptirler. Cevabı verecek öğrenci evet ya da hayır şeklinde cevaplar verir. Soru soran öğrenciler 20 soruda cevabı tahmin etmelidirler. Edemezlerse cevap veren öğrenci oyunu kazanır.)
- Okuma Zamanı Bazen öğrencilerin her şeyi bırakıp okumak istedikleri zamanlar vardır, bu zamanları mümkün olduğunca teşvik etmeliyiz. Onlara kendi seçtikleri bir metinle zaman sağlamak, keyif alabilecekleri sakin bir dış mekânın faydasına ek olarak okuryazarlık becerilerini geliştirir.
- Hazine Avı Öğrenciler ne arayacak? Günün dersine ve konusuna ne uyuyorsa. Bu klasik oyun, her türlü öğrenme kazanımıyla uyumlanabilir!
- Çember Vakti/Sohbeti Herhangi bir konudaki sınıf tartışması için çocukları bir daire şeklinde oturtmak için bir alan kullanın. Çember, herkesi birbirine bakmaya teşvik eder ve sonuç olarak konuşma daha özgürce akar.
Bazen çevremizdeki yaprakların hışırtısı veya kuş cıvıltısı sesi çok ihtiyaç duyulan bir dinginliği beraberinde getirir. Derslerimiz için her gün dışarı çıkamayacak olsak da bunu normalde yapacağımızdan daha fazla yapmayı düşünebiliriz. Son zamanlarda, açık hava dersleri, herkesin olası enfeksiyon hakkında biraz daha az endişelenmesini sağlayan alternatif öğrenme alanları olarak ivme kazandı. Çoğumuz devamlı bir açık hava ders alanı sağlayamayabiliriz, ancak yukarıdaki etkinlikler, daha özgürce nefes alabileceğimiz ve ders planlarına biraz daha özgürce dalmaya izin verdiğimizde yaşayacaklarımızın getirdiği neşeyi görebildiğimiz alanlarda öğrenip keyif alma hedefine bizi bir adım daha yaklaştırıyor.
Çeviri: YÖM Okulları Yabancı Diller Koordinatörü Ayşe Saday
Kaynak: https://www.educationworld.com/teachers/13-outdoor-class-activities-anyone-anytime