Gönüllü Okulu

Gönüllü Okulu

 

Biz Kimiz?

Dünyanın giderek karmaşıklaşan sorunlarına yenilikçi çözümlerle müdahale etmeyi amaçlayan sosyal farkındalığı yüksek kişileri bu sosyal sorunların çözümleri için gerekli olan araçlarla yüzyüze ve çevrimiçi eğitimlerle donatmayı amaçlayan Gönüllü Hizmetler Derneği bünyesinde bir araya gelmiş sivil toplum öncüleriyiz.

 

Eğitimler

II. Sivil Topluma Giriş Programı

12 haftalık program, Gönüllü Okulu öncüleri Hülya DENİZALP ve Abdullah OSKAY tarafından düzenlenmektedir.

 

Program tarihleri:  26 Ocak – 13 Nisan 2021

Program gün ve saati: Her Salı günü, 20:00 – 22:00

Program yeri: Çevrimiçi ZOOM video konferans uygulaması

Içerik: Programda sivil toplumun farklı alanlarından konuklar da yer alacaktır.

Yeni dönem 2021 Sonbahar için planlanmakta olup, program tarihleri duyurulacaktır.

Hafta hafta program içeriği hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Gönüllü Okulundan fotoğrafları görmek için tıklayınız.

 

Eğitimde Gönüllülük Modülü

Eğitimde Gönüllülük Programı, Yenilikçi Öğrenme Merkezi ve Öğrenme Yoldaşı kurucusu Kayhan Karlı tarafından Gönüllü Okulu bünyesinde 23 Mayıs Pazar günü, Zoom uygulaması üzerinden dört  saat olmak üzere ilki ücretsiz olarak gerçekleştirilecek bir eğitimdir. Eğitimde Gönüllülük Programı tüm Dünyanın ortak sorun alanlarından birisi olan “Eğitim” alanında daha çok sosyal girişime ve girişimcilere olan ihtiyacımıza yönelik hazırlanmıştır. Amacı bireyin eğitimde sorun alanlarını fark etmesini sağlarken eğitim ile sosyal girişimcilik arasındaki ilişkileri de görmesini sağlamaktır.

 

Eğitimde Gönüllülük Modülünün Amacı Nedir?

Tüm dünyanın ortak sorun alanlarından birisi olan eğitim alanında daha çok sosyal girişime ve girişimcilere ihtiyacımıza söz konusudur. Bu modülün amacı da bilgilendirme düzeyinde bir içerik sunarak, bireyin eğitimde sorun alanlarını fark etmesini sağlarken eğitim ile sosyal girişimcilik arasındaki ilişkileri de görmesini sağlamaktır.

 

Eğitimde Gönüllülük Modülünün Öğrenme Hedefleri/Kazanımları Nelerdir?

Eğitimde sorun alanları nasıl farkedilir?

Eğitim ve sosyal girişimcilik ilişkisini nasıldır?

Hem eğitimci hem de sosyal girişimci olunabilir mi?

 

Eğitimde Gönüllülük Modülünün Hedef Kitlesi Kimdir?

Eğitimde gönüllülük ile ilgili bilgi sahibi olarak, bu bilgileri gündelik hayatlarında kullanmayı hedefleyen her yaş grubundan sosyal motivasyonu yüksek kişilerdir.

 

Eğitimde Gönüllülük Modülü Nasıl Gerçekleştirilecektir?

Eğitim programı çevrimiçi ZOOM video konferans uygulaması aracılığıyla katılımcı ve interaktif bir şekilde gerçekleştirilecektir.

 

Eğitimde Gönüllülük Modülünün Düzenleneceği Tarih ve Saat Aralığı Nedir?

Program 23 Mayıs Pazar 10:00-14:00 saatleri arasında düzenlenecektir.

 

Eğitimde Gönüllülük Modülünün Sonunda Katılımcılara Katılım Belgesi Verilecek mi?

Derslerin tamamına katılım gösteren ve gerekli sorumluluklarını yerine getiren kişilere Gönüllü Okulu tarafından katılım belgesi verilir.

 

Eğitimde Gönüllülük Modülünün Ücretli midir?

Gönüllü Okulu tarafından koordine edilen Eğitimde Gönüllülük Modülü ilk defa organize edileceği için ücretsizdir.

 

Eğitimde Gönüllülük Modülünün Kontenjanı Kaç Kişidir?

Kontenjan 30 kişi ile sınırlıdır. Gönüllü Okulu ekibi başvurular arasından motivasyonu yüksek katılımcıları seçecektir.

 

Eğitimde Gönüllülük Modülünün Son Başvuru Tarihi Ne Zamandır?

Son başvuru tarihi 16 Mayıs Pazar saat 17.00’dir.

 

Eğitimde Gönüllülük Modülüne Nereden Başvurabilirim?

Başvurunuzu bu linke tıklayarak yapabilirsiniz: http://bit.ly/GO-EgitimdeGonulluluk

 

Eğitimde Gönüllülük Modülünün Eğitmeni Kayhan Karlı Kimdir?

Kayhan Karlı, otuz yılı aşkın süredir eğitimci ve eğitim yöneticisi olarak görev almış olup liderlik ve liderlerin geliştirilmesi konusunda Türkiye’nin birçok ilinde konuşmalar yapmış ve eğitimler düzenlemiştir. Harvard Üniversitesi, Kennedy School Executive Education ” Art and Practice of Leadership Development” programını bitirmiş bir liderlik eğitimcisidir. Yenilikçi Öğrenme Merkezi‘nin de kurucusudur.

 

“Öğrenme Yoldaşlığı”nı kavramsallaştırmış ve kişisel ve mesleki gelişim alanında kullanılmaya başlanmasını sağlamıştır. Öğrenme Yoldaşı kavramı bugün pek çok eğitimci tarafından kullanılmakta ve 21. yüzyılın birlikte öğrenme ve gelişme felsefesini yansıtan en önemli kavramsal yaklaşımlardan biri haline gelmiştir. 2011 yılı sonunda ögrenmeyoldasi.com blog sitesini kurmuştur. Bu kavramsallaştırma çerçevesinde önce kendi yazılarını paylaşmaya başlamış, sonra diğer öğrenme yoldaşlarıyla zenginleşmiş olan sitede şu anda özgün yazıların yanında çeviri makaleler, video bloglar (vlog), eğitim haberleri gibi zengin bir eğitim portalına dönüşmüştür.

2017 yılında bir sosyal girişim olarak sürüdürülebilirlik odaklı şeffaf ve katılımcı yönetilen YÖM Okulları‘nı kurmuştur.

Halen İzmir ve İstanbul’da yerleşkeleri olan okullar hem içerik hem de organizasyon açısından bir model oluşturmuş ve takip edilmektedir.

 

Blog Vlog

Gönüllü Okulu ekibinden size bir mesaj var:

 

Gönüllü Okulu katılımcılarımızın bizimle paylaştıkları:

Gönüllü ve profesyonel çalışmalarım sırasında parça parça öğrendiğim sivil toplum alanına yönelik bilgileri bana hap şeklinde sunan çok verimli bir okul oldu. Bu okul sayesinde alandan yeni gönüllü arkadaşlar ve kurum temsilcileriyle tanışma fırsatı buldum. Bu okulu organize eden ekibin içerisinde yer aldığım içinse ayrıca mutluyum. Teşekkürler Gönüllü Okulu…

Meryem Aydın, 27, GHD Gönüllü Koordinatörü, İstanbul

 

“Gönüllülüğün manevi tatmininin, kattığı onlarca ilginç deneyimin, minik bir adımın değiştirdiği şeyleri görmenin lezzetini bir de gönüllü okuluyla adeta mutfağında tattık! Gönüllülük çorbasını hep birlikte karıştırdık. İyi ki tanıştık Gönüllü Okulu!”

Betül Handan Dallı, 24, Mikado Danışmanlık Proje Uzmanı, İstanbul

 

“Gönüllü Okulu’na katılma şansı yakaladığım için çok mutluyum. Eğitim içeriği çok verimliydi. Gönüllü olmak isteyen ya da gönüllü olan herkes, daha bilinçli bir gönüllülük deneyimi yaşamak için kesinlikle Gönüllü Okulu’na katılmalı.”

Cansu Açıkgöz, 24, Öğrenci,  Hayat Sende Derneği Gönüllüsü, Ankara

 

“Gönüllülükle ilgili bilmediğim birçok şeyi öğrendiğim ve sivil toplum alanında çok yol katetmiş kıymetli insanlarla tanışma fırsatı bulduğum bir program oldu. Sivil toplum ile ilgilenen, hedefi bu yolda ilerlemek olan herkesin çok verim alacağına ve Gönüllü Okulu’nun onlara ilham vereceğine eminim. Gönüllü Okulu’na tekrar çok teşekkür ediyorum.

Bahar Ari, 23, Öğrenci, YAŞÖM Gönüllüsü, Batman

 

“Gönüllülük Okulu, gönüllük hakkında farklı bakış açısı kazanmanızı sağlamakla beraber sosyal insanın tecrübeli ve donanımlı olmasını, Stk’ların çalışmalarını, iletişim vb durumların önemi ile birlikte gönüllü okulu öğrencilerine öğretilmektedir. Gönüllülüğün de disiplin gerektirdiği, sorumluluk alabilen, öz güven kazanmaya çalışan, kendini geliştirerek öğrenmeye devam eden gönüllüler için büyük bir şans. Sizde gönüllük hakkında bilgi edinmek, Stk’ların çalışmalarını daha yakından gözlemlemek istersen, bu eğitimi kaçırmayın derim.

Ben öğrenciyim, hep öğrenci olacağım Çünkü bilgi sonsuz tam öğrendim derken yenilikler çıkar karşınıza ben öğretirken öğrenen yeniliklere açık bir bireyim, sonsuz bilgide öğrenci olmayı unutmayın.

Alihan Yaşar, 24, Uşak Üniversitesi Damla Topluluğu Gönüllüsü, Uşak

 

“Hepimiz anlaşılmak isteriz, hepimiz fark edilmek isteriz. İçimizden bazıları ise anlar, fark eder ve parlatır. Gönüllülük Okulu’nun öğrencileri olarak biz, dünyayı olabilecek daha güzel haliyle gören gözlere sahiptik. Eğitmenlerimiz bizi fark etti, okul süresince birbirimizi anladık ve parlattık. Mezun olduğumuzda duyguları ve aklıyla gören gözlerimizin yanında, bizi kararlılıkla harekete geçirecek bilgimiz ve hislerimiz de vardı.”

Nazlı Ayhan, 24, Öğrenci, Patika-Der Gönüllüsü, Niğde

 

Sıkça Sorulan Sorular

Gönüllü Okulu’nun Ücreti nedir?

Gönüllü Okulu’nun ücreti 250 TL+ Yüzde 18 KDV’dir. Toplamda 295 TL’dir.

 

Gönüllü Okulu neden ücretli?

Gönüllü Okulu, bir sosyal girişim olan Gönüllü Hizmetler Derneği bünyesinde hayata geçirilmiştir. Gönüllü Hizmetler Derneği’nin çalışmalarından elde ettiği gelirler yine sosyal amaçlar için kullanılmaktadır. Gönüllü Okulu’ndan elde edilen gelirler reklam ve tanıtım, site altyapısı, yarı zamanlı çalışan istihdamı gibi alanlarda kullanılmakta. Gönüllü Hizmetler Derneği’nin çalışmalarından elde ettiği gelirler dernek döner sermayesine aktarılarak yine sosyal amaçlar için kullanılmaktadır.

 

Gönüllü Okulunun Çözmek İstediği Sorun Nedir?

Ülkemizde sivil toplum ve gönüllülük bilinci yeterince gelişmemiştir.

Sivil toplum ve gönüllülük üzerine eğitim veren yapıların sayısı oldukça kısıtlı ve istenen dinamik, yenilikçi ve kapsayıcılıktan uzaktır.

Alanın savunuculuktan iletişime, kaynak geliştirmeden planlamaya kadar farklı kısımlarında nitelikli ve bilinçli gönüllü ve ücretli çalışan ihtiyacı bulunmaktadır.

 

Gönüllü Okulunun hedef kitlesi nedir?

Sosyal fayda yaratmak isteyen her yaştan insan, Gönüllü Okulu’nun hedef kitlesi arasındadır.

Gönüllü Okulu, nesiller arası öğrenmenin önemine de inanarak farklı yaş gruplarından bireylerin aynı eğitim programına katılmasını teşvik eder.

Gönüllü Okulu, farklı gelir grupları ve sosyal statülerden bireylerin aynı eğitim programına katılmasının farklılıklara saygı ve empati bilincinin gelişmesi açısından önemli olduğunu düşünür ve teşvik eder.

Gönüllü Okulu, bilinçli yurttaşlar yetiştirilmesinde sivil toplumun önemine inanarak farklı görüşlerin demokratik olarak ortaya konulması gerektiğine inanır ve herkese eşit mesafede durur.

 

Katılım ve Başarı Sertifikası Alabilir miyim?

Derslere en az yüzde 80 oranında katılım gösteren ve gerekli ödev ve sorumluluklarını yerine getiren kişilere Gönüllü Okulu tarafından katılım ve başarı sertifikası verilir.

 

Gönüllü Okulunun yöntemi nedir?

Sivil toplum alanında toplumsal fayda yaratmak için ihtiyaç duyulan tüm eğitimleri

– Kapsayıcı,

– Uygun fiyatlı ve gerekli durumlarda burslarla,

– Fırsat eşitliği çerçevesinde,

– Gerekli durumlarda ürün ve hizmetleri çeşitlendirerek,

– Olabildiğince online, gerekli durumlarda yüzyüze,

– Sosyal ve çevresel sorunlara duyarlı bir şekilde

sunmaktır.

 

Eğitimlerin Süresi Ne Kadardır?

Eğitimlerde her oturum iki saattir ve canlı olarak ZOOM uygulaması üzerinden gerçekleştirilir. Her eğitim programı, eğitmenin ihtiyaç duyduğu oturum kadar yapılır. Örneğin “Sivil Topluma Giriş” eğitimi 12 oturumda tamamlanmaktadır.

Grup Çalışmalarının Olduğu, Dinamik ve Sıkılmadan Çalışma Yapılıyor mu?

Eğitimlerde grup çalışmalarına olabildiğince ağırlık verilerek katılımcı bir yaklaşımın benimsenmesi sağlanır.

 

Ödevler Nasıldır?

Gönüllü Okulunda ödevler grup çalışması halinde haftada en fazla iki saatlik çalışmayı içerecek şekilde yapılır. Ödevler poster sunumu, video hazırlama, sunum, blog yazısı gibi şekillerde hazırlanabilir. Hazırlanan ödevler eğitmenler tarafından değerlendirilir ve öğrenciye özel geri bildirimler verilir.

 

Burs İmkanı Var mı?

– Gönüllü Okulu programlarında Askıda Burs imkanı vardır. Bu imkanı programın destekçileri bağış şeklinde sağlar. Burs imkanı her dersin katılımcısının yüzde 20’si oranındadır. Dileyen kişiler burs için başvurabilir.

– Bursiyerler üç kişilik bir komisyon tarafından motivasyonları ve ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilir. Burs alanları sınıftaki diğer katılımcılar ve üçüncü kişiler bilmez.

– Gönüllü Okulu 2.0 burs başvurularımız sona ermiştir. Yeni dönem için bizi takip etmeye devam edin.

Sivil toplum, gençlik çalışmaları ve dezavantajlı gruplarla eğitim düzenleyebilecek becerilerim var. Ben de Gönüllü Okulu üzerinden eğitim programı düzenleyebilir miyim?

Eğitim düzenleme motivasyonunu içerir e-postayı ve tecrübelerini bize gonullu.okulu@gonulluhizmetlerdernegi.org üzerinden iletirseniz, değerlendirip size dönüş yaparız. Unutmamak gerekir ki, amacımız çok paralar kazanmak değil, sosyal fayda üretmek.

E-postanızı yazarken bunu gözden kaçırmazsanız seviniriz.

 

Başvuru

Gönüllü Okulu 2.0 için kontenjanımız dolmuştur. Yeni dönem için bizi takip etmeye devam edin.

 

İletişim

 

Askıda Burs

Askıda Burs kampanyamız aracılığıyla yapacağınız tüm bağışlar burs başvurusu yapan kişiler arasından seçilecek bireylerin ücretsiz eğitim almasına destek olacaktır.

Askıda Burs bağışı için hemen tıklayınız.

Bir yanıt yazın