İçinde bulunduğumuz yüzyılda sürekli yenilenen ve değişen bilgiyi izliyor, hızla gelişen teknolojiyi yakalamaya çalışıyoruz. Bu arada da eğitimin nasıl olması gerektiğini sorguluyoruz. Çocuklarımızın ne kadar faklı olduğunu gözlemliyor, daha iyi ne yapmalıyız diye düşünüyoruz? Teknoloji hızla gelişirken bu arada doğan ve büyüyen çocuklarımızın hayatında bu araçları ne kadar kullanmalıyız, eğitimde nasıl yararlanmalıyız diye tartışıyoruz. Bu konuda yorumlar yapıyor, sorular soruyoruz.
Günümüzün yorumları:
- Bizim kız bir harika, daha iki yaşında telefonda oyun açıyor.
- Bu çocuklar bizden akıllı, bilgisayarda benden iyi.
- Yahu bizim oğlan eline ne geçse kullanabiliyor. Çok becerikli.
- Teknolojik ilerlemeler muhteşem bunu mutlaka kullanmalıyız.
Günümüzün soruları:
- Bu zamanın çocuklar bizden akıllı mı?
- Çocuklar bizden şanslılar mı, şanssızlar mı?
- Çocuklara bilgisayarı yasaklasak mı? Bilgisayarı kullandırsak mı?
- Hangisini tercih etmeli; yüz yüze eğitim mi, uzaktan eğitim mi?
- Öğretmenlere gerek kalmayacak mı, bilgisayarlı eğitim ile çocuklar okula gerek kalmadan mı okuyacaklar?
- Günümüzün yorumları ile soruları, anne babalar ve eğitimciler için de aynı yörünge üzerinde dönüyor.
New York Times’a göre Silikon vadisi çocukları tamamen bilgisayarsız bir okula gönderiliyorlar. “Bilgisayar devleri çocukları için böyle bir tercih yapıyor, zaten çocukları daha doğal bir ortamda teknolojiden uzak yetiştirmeliyiz” diyor kimileri. Kimileri de “Teknolojiden uzak olmaz, bu alanda tüm imkanları geliştirmeliyiz, yeni çağın beklentisi budur” diyorlar.
Şimdi teknolojiye olumlu açıdan bakalım:
- Bilgisayar teknolojisi çocuğun yaratıcılığını geliştirir.
- Bilgisayar kullanan çocuklar daha iyi neden-sonuç ilişkisi kurabilirler.
- Strateji geliştirebilirler.
- Medya okur yazarlığını bilirler.
- Araştırma becerileri gelişir.
- Karar verme becerileri gelişir.
- Bilgiye hızla ve kolayca ulaşırlar.
- Kişisel öğrenme ve tekrarlama için yarar sağlar.
- Kişisel öğrenme ağını geliştirmesini sağlar. Dünyanın her yerine, konu ile ilgili kişilere ulaşmayı,bağlantılar kurmayı kolaylaştırır.
- Eğlenerek öğrenmelerini sağlar.
- Sosyalleşmesini sağlar.
- Ezbersiz, derinleme öğrenme sağlar.
- Hem görerek hem duyarak öğrenmesini sağlar.
- Eğitim ortamına çeşitlilik ve zenginlik kazandırır.
Şimdi de olumsuz görüşleri sıralayalım:
- Çocukların yalnızlaşmasına neden olur.
- Sosyal becerilerini geliştirmeleri önemlidir. Bu konuda engelleyicidir.
- Teknolojik araçlar, öğrenme ve dikkat toplamayı güçleştirir.
- Uygunsuz bilgilerle karşılaşmasına neden olabilir.
- Sağlık açısından zararları vardır.
- Kitap okumaktan uzaklaştırır.
- Bağımlılık haline gelir.
Hayatımızda teknolojik donanım ve bilgisayarın çok önemli bir yeri var. Bir çok işimizi hallediyor, öğreniyor, organize ediyor, paylaşıyor ve haberdar oluyoruz. Aktif kullanıcılar olan bizlerin çocuklarını da bu ortamdan arındırmamız imkansız. Bu ortamdaki çocuklar için bu aletleri kullanmak yemek yemek gibi basit bir beceridir. Doğrusu küçük kas becerisi açısından tablet bilgisayardaki veya telefondaki sayfa çevirme hareketi de makas kullanmaktan daha kolay, üstün yetenek gerektirmeyen bir beceri. Mükemmel bir alıcı olarak çevresini izleyen çocuklar için bilgisayarı kullanmayı öğrenmesi, renkli ve eğlenceli olduğu için de akılda tutulması, görsel olarak hatırlaması gayet kolay.
Hem ailede hem okulda teknolojinin nasıl, ne kadar ve ne için kullanıldığı çok önemli. Teknoloji eğitimi zenginleştiren, içerik ve uygulamalarla kişisel gelişimi destekleyen bir araç olarak kullanılmalıdır. Çocukların küçük yaşta fiziksel, sosyo-duygusal, bilişsel, özbakım becerilerinin gelişimini engellemeyecek şekilde kontrollü ve sınırı belirlenmiş, eğlence kadar eğitsel amaçları olan teknoloji kullanımı olumlu sonuçlar verebilir. Öğretim programında teknolojinin kullanımı için öğretmenlerin yetkin ve donanımlı olması ilk sırada önem taşımaktadır. Bilgi kirliliği ve bilinçsiz kullanım olmaması için teknolojik donanımın öğretim ortamında neden kullanıldığı çocuklara ve gençlere iyi anlatılmalıdır. Aile, çocuk ve okulun teknoloji ile ilgili algısının ortak olması çok önemlidir. Popüler kültür malzemesi, eğitimin satışı için bir ticari araç olarak sunulmadan, öğretim programında teknolojik donanımın olması çok önemli bir çeşitlilik sağlayacaktır. En önemlisi genelde yaptığımız gibi öncelikleri unutmadan teknoloji desteği sağlamaktır.
Özetle iyi ya da kötü değil, tadında teknoloji…
inşallah münazarayı kazanırım
Umarım ben de kazanırım :’)
Powerpoint’in iyi bir eğitim aracı olup olmadığına ilişkin bir makaleyi bloğumda yayınlamıştım. Bu araçlara ilişkin olumsuz görüşlere biraz daha dikkat çekmekte fayda var: https://pejifa.wordpress.com/2017/04/01/powerpoint-sunumlari-iyi-bir-egitim-araci-mi/
Pingback: Teknolojinin Öğrenmeye Etkisi/ Psikolojik Danışman Serpil DAĞÇAYIR - Ruh SağlığıRuh Sağlığı