YAZ TATİLİNDE YAPABİLECEĞİNİZ 10 ŞEY

YAZ TATİLİNDE YAPABİLECEĞİNİZ 10 ŞEY

‘Tatil’ kelimesini duymak bile çoğumuzun yüzünde gülümsemeye sebep olur. Tatil, hem dinlenmek, hem de yenilenmek için güzel bir fırsattır. İşte bu yüzden biz öğretmenler biraz dinlendikten sonra bir sonraki akademik dönem için hazırlanmaya başlarız. Tatilin ilk günlerini dinlenerek geçirdikten sonra, yeni döneme hazırlanmak için yapabileceğiniz 10 basit hazırlıktan bahsetmek istiyorum.

  1. Biraz bahar temizliği ile başlamak sanırım en doğrusu olur. Dosyalar, çalışma kağıtları düzenlenip, gereksiz  olanlardan kurtulabilirsiniz. Gelecek yıl kullanmayı düşündüğünüz materyaller için gerektiğinde ulaşmanızı kolaylaştıracak bir saklama sistemi geliştirebilirsiniz.
  2. Aynı bahar temizliğini bilgisayarınızda da yapmaya ne dersiniz. Etkinlikler, konu anlatımları, videolar dosyalanıp gelecek yıl için hazırlanabilirler. Bulutta topladıklarınız için de birkaç saat ayırmak, neler biriktirdiğinizi görmeniz için iyi olur.
  1. Her geçen gün Türkçe yazılan kaliteli eğitim siteleri ve blogların sayıları artmakta. Düzenli olarak her gün okumalar yapabilirsiniz. Bu sitelerin yararlı linkler bölümünden de daha fazla blog ve web sitesine ulaşabilirsiniz.
  1. Okuduğunuz makaleleri, yazıları, iyi fikirleri unutmamak için bir yerde biriktirmek gerek. Bilgisayarınızın çok okunanlar listesine kaydetmek iyi bir fikir olmakla birlikte, siz bilgisayarınızdan uzaktayken ulaşmanızı güçleştirir. Bu yüzden Scoop-it, Pinterest veya Diigo gibi sitelerden birini linklerinizi biriktirmek için kullanabilirsiz.
  1. Blog okumayı alışkanlık haline getirdiyseniz, artık sadece okuyucu olmayı bir tarafa bırakıp, beğendiğiniz yazılara yorum da bırakabilirsiniz. Bir blog yazarı için yazısına yorum yapıldığını görmek paha biçilmezdir.
  1. Aslında blog yazmaya da başlayabilirsiniz. Öğretmenlik hayatınız boyunca biriktirdiğiniz pek çok aktivite ve iyi fikirleriniz olduğuna inanıyorum. Zaten herkes biliyor, söyleyecek yeni bir şeyim yok diye düşünmeyin. Hepimizin birbirimizden öğreneceği o kadar çok ki. Tozlu raflar arasında sakladığınız bilgiler meslektaşlarınıza ilham verebilir. Weebly, Blogger, WordPressö Edublogs kolaylıkla blog oluşturmanıza yarayabilecek platformlar.
  1. Okuduğunuz yazıların linklerini biriktirmenizi önermiştim. Bir sonraki dönem ilham alabilmeniz için özellikle Pinterest’e bir göz atmanızı öneririm. Yapmanız gereken tek şey bir hesap açmanız, daha sonra ilgi duyduğunuz panoları takip edebilir, kendi panolarınızı oluşturabilirsiniz. Aradığınızı kolayca bulmak için panoları kategorilere ayırarak isimlendirebilirsiniz. Saklamak istediğiniz linki resim olarak kaydettiği için, okul dönemi hızlı aramalarınız için Pinterest’in ideal olduğunu düşünüyorum. Bir resim bazen bin kelimeden daha çok şey ifade edebilir.
  1. Teknolojinin yeri yaşantımızda artık yadsınamaz. Bu yüzden web 2.0 araçlarını, iPad, tablet, akıllı telefon uygulamalarını biraz araştırıp, kendi okul ve sınıf ortamınız için en uygun olanları seçip küçük denemeler yapabilirsiniz.
  1. Sadece Web 2.0 değil, artık arttırılmış gerçeklikten bahsediyoruz. Son derece kolay ve keyifli çalışmalar yapabileceğiniz uygulamaları tablet veya telefonunuza indirip deneyebilir ve seçimlerinizi yapabilirsiniz.
  1. Fırsat buldukça bir TED konuşması dinleyebilir, ya da son zamanlarda çokça bahsedilen MOOC’lardan  (Massive Open Online Courses) birine kayıt olup, sertifikanızı alabilirsiniz. Coursera’yı düzenli takip etmenizi öneririm.

Güzel, dinlendirici ve keyifli bir yaz tatili dilerim.

2 comments

  • Eva hocam, bugün tam da meslektaşlarımızın neden blog yazılarını okumadıklarına ve yorum yazmadıklarına dair olan durumu biraz provoke eden bir yazı yazmak niyetindeydim ki sizin her zamanki nazik üslubunuzla yaptığınız öneriler ilaç gibi geldi. Kaleminize sağlık.

Bir yanıt yazın