Başarı Okuryazarlığı Dersine İhtiyaç Var

Başarı Okuryazarlığı Dersine İhtiyaç Var

Çocuğum sınavdan başarılı oldu mu? ……. İle başlayan bir süreç

Okul başarısı, sınav başarısı, sosyal etkinlik başarısı, başarılı bir öğrenci, müzik dersi başarısı, yüzme dersinde başarı, sosyal ilişkilerde başarı..

BAŞARI, BAŞARI, BAŞARI !!!!

Matematik başarısı, Türkçe dersi başarısı (ertesi gün)

Görsel sanatlar dersi başarısı, sözlü sınavda başarı, doğru şıkkı seçmede başarı, iletişim kurmada başarı…. Ve tekrar:

BAŞARI, BAŞARI, BAŞARI !!!

Bir çocuğun eğitim ve öğretim yaşantısında ne kadarda çok “BAŞARI” sözcüğü var değil mi?


Fakat nasıl başarılı olunur? Başarılı olmak sadece yatkınlığa, yeteneğe, zekâya ve beceriye mi bağlıdır? Başarılı olmak için çok çalışmak mı gerekir? Yahu nedir bu başarı?

Başarısızlık

  • Ufffff ! Ben nasıl başarılı olacam ya, keşke biri bana başarılı olmayı öğretse!

Ne? Başarılı olmak öğrenebilir bir şey midir ki?

Her şeyin bir dersi varken, okul ve eğitimin temeli de bu derslerde çocukların belirli bir başarıya ulaşması beklenirken neden başarının, nasıl başarıya ulaşılacağının ve başarılı olma becerisinin kazandırılacağı bir Başarı-Okur Yazarlığı dersi olmasın..?

Dünya üzerinde birçok ülkede uygulanan  Self-Since (Özbilim), Social and Emotional Learning (Sosyal-Duygusal Öğrenme) gibi programların çoğunda, öğrencilere başarının nasıl elde edileceği ile ilgili temel beceriler kazandırılmaya çalışılıyor. Ve bu programların sonunda yapılan araştırma sonuçları öğrencilerin başarılı olma yolunda diğerlerine göre daha etkin yol alabildiğini ortaya koymakta…(Goleman, 2011; Sekman, 2013).

Eğer başarılı olmak öğrenebilir bir şeyse, neden çocuklarımızı bu kadar başarı beklentisi içinde başarı bilgi ve becerisinden yoksun bir şekilde bırakalım ki!

“Nasıl Bir Ders Olabilir Bu Başarı-Okur Yazarlığı Dersi?”

Başarı-okur yazarlığı dersi temelde şuana kadar dünya üzerinde yaşamış ve kedi alanında, kendi yaşantıları dâhilinde çeşitli başarılara ulaşmış insanların başarı yolculuklarının sonucunda ulaşılan bir bilgi bankasından oluşturulabilir.

Nasıl ki bir tarih dersinde geçmişin deneyiminden ve onun bıraktığı izlerden yararlanılıyorsa, nasıl bir matematik dersinde bazı ilke ve formüllere ulaşılmışsa keza Başarı-Okur Yazarlığı dersinde de kanıtlanabilir ve genellenebilir başarı formüllerine geçmişten bugüne taşınması sağlanabilir (Sekman, 2012).

Peki bu Formüller Nelerden Oluşturulabilir;

  • Başarı yolunda izlenilen yollar
  • Başarı yolundaki davranış biçimleri
  • Başarı ulaşmada en etkili metot ve yöntemler
  • Nasıl bir duygu durumu ve öz yönetim süreci
  • Başarıya karşı nasıl bir bakış açısı
  • Başarıya ulaştıktan sonra…

gibi bir içerik düzenlemesi, bahsettiğimiz insanların başarılı olma sürecinde tüm eylemleri analiz edilerek, bir başarı-okuryazarlığı dersi müfredatı oluşturulabilir. Ve bu müfredatı temel hedefi çocukların başarılı olma yolunda daha güçlü adımlarla yola çıkmalarını sağlamak olmalıdır.

İlkokul gibi erken bir dönemde başlayan bu dersin süreklilik kazandırarak orta öğretime doğru aktarılması ve salt bir ders olarak öğretim programlarının içine alınması şüphesiz yazının başında bahsettiğimiz “BAŞARI” baskısından öğrencileri kurtaracak ve onları başarılı olma yolunda yalnız bırakmayacak bir yol arkadaşı olacaktır.

Kaynakça:

  • Goleman, D. (2011). Duygusal Zekâ neden IQ’dan daha önemlidir?. (34. Basım). İstanbul:Varlık Yayınları
  • Sekman, M. (2013). Herşey Seninle Başlar. (14. Basım).İstanbul: Alfa Yayıncılık

Barış Sarısoy / twitter: @barissrsy 

Yazar

Akademik Koordinatör & Eğitmen

3 comments

  • Türkçe dersinin kişisel gelişim temasında benzer uygulamalar var, ama başlı başına bir program olarak sistemli bir şekilde bu dersi işlemenin öğrencilere katkısı yadsınamaz. Biraz karamsar olarak böyle bir ders olsa bile maalesef sınav başarısı odaklı olunduğu için haftalık ders programlarında kendine zor yer bulur diye düşünüyorum.
    Gerçekte başarıya yol açan şeyin sınav olmadığının anlaşılabilmesi içinse bu dersi almak şart.

  • Aysun hocam bu beceriler 1.sınıf Hayat Bilgisi programıyla birlikte başlıyor. Fakat kazanımlarla ilişkilendirilmiş bir şekilde verilmeye çalışıyor ve odak bu becerileri temel olarak kazandırmak olmadığı için malesef işlevsel bir hal almıyor.
    Bu ve bunun gibi yaşam becerilerini, dediğiniz gibi programa alabilmek için anlayış değiştirmemize ihtiyaç var diye düşünüyorum bende… İnsanlar yavaş yavaş akademik başarının gerçek yaşam başarısına denk düşmediğini anlamaya başlıyorlar, fark etmeye başlıyorlar. Bu farkındalık ve anlayış değişimi bizi bu ve bunun gibi, temelde çocukların yaşam becerilerini geliştirecek program ve derslere doğru taşıyacak gibi duruyor.
    Paylaşım ve yorum için teşekkürler.

  • Pingback: Başarının Bilimi | Öğrenme Yoldaşı

Bir yanıt yazın